Dobrodošli na stranicu Backyard Brains

Backyard Brains nudi seriju uzbudljivih i pristupačnih uređaja za početnike koji služe za snimanje neuralne aktivnosti mozga. Uz pomoć ovih uređaja, studenti i đaci svih uzrasta mogu da steknu znanja o neuronima.

Po prvi put, školarci i naučnici - amateri imaju pristup alatima sličnim onima koje koriste naučnici bilo gde u svetu u istraživanjima u oblasti elektrofiziologije: električne aktivnosti neurona. Sledeći nekoliko jednostavnih koraka, svako može da sazna kako mozak prenosi informacije vezane za naša čula, sećanja, nade i želje!

Pogledajte SpikerBox u akciji!

Da li želite da saznate kako SpikerBox radi? Pokazaćemo vam kako da snimite svoje sopstvene neurone. SpikerBox možete povezati sa kompjuterom i na taj način snimiti i podeliti sa drugima svoje neuralne impulse!

Kako SpikerBox radi i snima nervne impulse?

Ćelije nervnog sistema, neuroni, specijalizovane su da prenose "poruke" pomoću električnih impulsa koji putuju kroz dugačke završetke koje zovemo aksoni. Uz pomoć metalnih žica, imamo mogućnost da "prisluškujemo" ovaj razgovor. Naš uređaj sadrži alate koji omogućavaju snimanje neuralne aktivnosti invertebrata (bubašvabe, zrikavci, rakovi) uz pomoć jednostavnog bio-pojačala i filtera. Ulaz SpikerBox-a povezan je sa dve neuralne sonde (metalne igle) koje ubodemo u telo insekta. Izlaz je neuralna aktivnost ili "impulsi", koje možemo čuti uz pomoć ugrađenog zvučnika, ili ih videti uz pomoć kompjutera, iPhone-a, Android uređaja, iPad-a ili iPod Touch-a (pogledaj ispod).

SpikerBox

SpikerBox je u proizvodnji i dostavljamo ga amaterima entuzijastima, profesionalnim naučnicima, učenicima i studentima širom sveta. Dok čekate svoj SpikerBox, pogledajte (i poslušajte!) ga u akciji:


Backyard Brains predstavlja SpikerBox.
Jednostavno postavite igle u uzorak i uključite SpikerBox! Istog trenutka čućete zvuk nervnih impulsa!

Uz pomoć našeg iPhone kabla, možete
videti i snimiti svoje impulse na iPhone ili iPod (aplikacija je gratis). Nemate iPhone? SpikerBox možete povezati i na kompjuter.

Klikom na link iznad, možete čuti zvuk neurona. U ovom snimku čućete mnogobrojne akcione potencijale (ili "impulse") iz neurona noge bubašvabe koji zvuče kao "pucketanje" ili "kiša". U ovom snimku 5 puta smo dunuli vazduh na nogu bubašvabe. Da li možete da čujete i vidite kada se to desilo? Povećanje pritiska na dlačice noge bubašvabe uzrokuje povećanje broja nervnih impulsa. Ovaj fenomen poznat je kao frekvencija kodiranja.

Da li želite da sortirate impulse iz neurona bubašvabe? Ovde možete preuzeti Matlab fajl našeg prvog snimka. Očekujemo da čujemo i vaše rezultate!

Naš najnoviji eksperiment!

Backyard Brains vam predstavlja eksperiment u kome možete da izmerite brzinu neurona!

Za one nostalgične... Prva i druga reklama još uvek su na Interentu. Da li smo napredovali u video produkciji? Vi odlučite!